Foto van Marten Visser

Marten Visser

FISCALIST, AUTEUR &

BEDRIJFSADVISEUR

ZZP’er opgelet. Toets arbeidsrelaties.

Tot aan 1 januari 2025 is er sprake van een “handhavingsmoratorium” schijnzelfstandigheid.
De toetsing of er sprake is van een arbeidsrelatie of daadwerkelijk aanwezig zijn van een zelfstandig ondernemer wordt nu echt opgepakt en uitgevoerd door de Belastingdienst. Dit betekent niet alleen dat er gekeken wordt naar situaties in 2025 maar bij ZZP’ers ook naar de voorgaande jaren.

Gevolgen opheffing handhavingsmoratorium

Dit gaat betekenen dat bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren deze personen als werknemers moeten aanmerken.
Gevolg is dat er met terugwerkende kracht correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen loonheffing en boetes worden uitgedeeld.
Voor de boetes zal een overgangstermijn van 1 jaar gelden.
Doch om de boete te voorkomen moet er wel worden aangetoond dat men aan de slag is gegaan met de beoordeling van de situaties.
In een Kamerbrief van 8 november jl. heeft onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hierover duidelijkheid verschaft.

Bovenstaand gaat gelden voor zowel werkgevers en werkenden.
Toegezegd is dat voor de werkgevers er geen naheffingsaanslagen loonheffingen etc. komen voor de jaren tot en met 2024.
Voor de ZZP’ers geldt dit niet en kan men 5 jaren terug, doch de jaren waarover de aanslagen inkomstenbelasting al definitief zijn opgelegd laat men ongemoeid.

Voorlichting over wel of niet aanwezig zijn van een arbeidsovereenkomst

Er zijn diverse websites waar men informatie kan krijgen over de situatie van het wel of niet aanwezig zijn van een arbeidsovereenkomst. Deze zijn:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/arbeidsrelaties/:
www.hetjuistecontract.nl;
https://ondernemersplein.kvk.nl/webmodule-beoordeling-arbeidsrelatie/.

Deze kunnen worden geraadpleegd om te onderzoeken of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of er sprake van zelfstandigheid voor de werkende.

Toelichting Beoordeling arbeidsrelaties

In een uitgebreide Toelichting Beoordeling arbeidsrelaties geeft de Belastingdienst aan wat er van belang is in het beslis- en afwegingskader.
Daarbij neemt men het wettelijk kader als uitgangspunt en dit is de privaatrechtelijke dienstbetrekking zoals genoemd in artikel 7:610 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek.
De belangrijkste criteria voor de arbeidsovereenkomst zijn: gezag, arbeid en loon.
De arbeidsovereenkomst is de overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verplicht om voor zekere tijd voor de andere partij, de werkgever, te werken in ruil voor loon. Dit is de gezagsverhouding.
Er is ook sprake van een gezagsverhouding als de werknemer zich moet houden aan de regels van de werkgever.

Oordeel Hoge Raad

In het Deliveroo-arrest van 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad bepaald dat voor de beoordeling van het aanwezig zijn van een arbeidsrelatie alle feiten en omstandigheden van belang zijn. Daarbij is niet 1 enkel feit of 1 enkele omstandigheid beslissend: alles moet in onderling verband worden beoordeeld
Volgens de Hoge Raad kunnen de volgende feiten en omstandigheden van belang zijn:

1-de aard en de duur van de werkzaamheden;
2-de manier waarop de werkzaamheden en werktijden zijn bepaald;
3-de mate waarin de werkzaamheden en de opdrachtnemer onderdeel zijn
van de organisatie van de opdrachtgever;
4-wel of geen verplichting het werk persoonlijk uit te voeren;
5-de manier waarop afspraken tot stand zijn gekomen;
6- de manier waarop de beloning is bepaald en wordt uitbetaald;
7- de hoogte van de beloning;
8-de mate waarin de opdrachtnemer bij de opdracht commercieel risico loopt;
9-de mate waarin de opdrachtnemer zich als ondernemer gedraagt of kan gedragen, bijvoorbeeld:
wat doet de opdrachtnemer om opdrachten en een goede naam te krijgen, hoe behandelt de Belastingdienst de opdrachtnemer, wat is het aantal opdrachtgevers en hoelang werkt de opdrachtnemer meestal voor een opdrachtgever?

Hoe hier mee om te gaan?

Hoe hiermee om te gaan?
Het lastige is dat er geen algemene oplossingen zijn omdat we te maken hebben met diverse verschillende situaties. Er zijn werkenden die absoluut niet in dienstbetrekking willen en zich zeer comfortabel voelen in de situatie als ZZP’er. Aan de andere kant zijn er ook opdrachtgevers die geen risico’s willen lopen en dan toch maar kiezen voor het aanbieden voor een arbeidsovereenkomst met alle bijkomende kosten.
In diverse sectoren zal het een worsteling worden om een goede oplossing te vinden. Gevreesd wordt dat dit kan leiden tot een ernstige verstoring van de arbeidsmarkt.

Advies is om met je opdrachtgever in overleg te gaan om te kijken naar jouw specifieke situatie.

De informatie in de artikelen heeft een signalerend karakter, is niet bedoeld als advies en de ontvanger/gebruiker kan hieraan geen rechten ontlenen. Tekst: Ondanks de zorgvuldige samenstelling van de inhoud van deze artikelen kan Nettax BV geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor schade, direct dan wel indirect, ten gevolge van eventuele fouten, vergissingen of onvolledigheden van de aangeboden informatie. De artikelen kunnen verwijzen naar andere websites en andere bronnen.

Deel dit artikel