Foto van Marten Visser

Marten Visser

FISCALIST, AUTEUR &

BEDRIJFSADVISEUR

Paniek in ZZP-land

Al jaren zijn diverse kabinetten bezig om een oplossing te zoeken voor de zogenaamde pseudo zelfstandige. Het doel is om te komen tot een gelijk speelveld tussen zelfstandigen en werknemers.
Mens streeft naar een situatie waarbij een vast contract het uitgangspunt is en het werken als zzp’er op basis van een flex-contract een uitzondering moet zijn.

Wetsvoorstel VBAR

VBAR staat voor Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden.
Volgens deze wet is er sprake van het verrichten van arbeid in dienst van een werkgever als er sprake is van:
-de arbeid wordt verricht onder werkinhoudelijke aansturing door de werkgever, of:
-de arbeid of de uitvoerende organisatorisch zijn ingebed in de organisatie van de werkgever;
– de werknemer/uitvoerende de arbeid niet voor eigen risico verricht.

Aanvulling en bewijslast

Aanvulling en bewijslast
Als een konijn uit de hoge hoed is bij de indiening van het wetsvoorstel naar voren getoverd als aanvulling dat als de werkende niet meer dan € 32,24 per uur betaald krijgt er een arbeidsovereenkomst wordt vermoed. Het is dan aan de opdrachtgever om te bewijzen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst !

Het schrappen van het handhavingsmoratorium ingaande 1 januari 2025

Helemaal los van de wet VBAR staat het loslaten van het handhavingsmoratorium met ingang van 1 januari 2025.
Dit was een onderdeel van de mislukte wet DBA. Op basis van die wet zou er een beoordeling van arbeidsrelaties komen. Doch de controle (de handhaving) voortvloeiende uit de deze wet is altijd uitgesteld..Maar met ingang van 1 januari 2025 zal dit alsnog gaan gebeuren.
De combinatie van deze maatregel en de aangekondigde wet VBAR leidt tot paniek in ZZP-land. Met name opdrachtgevers onderzoeken of het misschien toch beter is om ZZP’ers dan maar in dienst te nemen of bestaande ZZP–contracten op te zeggen.

ZZP'ers de dupe van foute aannames?

krappe arbeidsmarkt.
Volgens het onderzoeksbureau Seor zitten 30 tot 40 procent van de zzp’ers onder de grens van het uurtarief van € 32,24.

Uit het nieuwste CBS-zelfstandige enquête blijkt dat maar 3% zzp’er is geworden omdat hun werkgever dat wilde, De meeste werden zzp’er omdat ze op die manier meer controle hadden over hun werk, een betere werk-privébalans hadden of hogere verdiensten hadden.
Dus zzp’ers zijn niet zielig; de meesten kiezen er voor.
Zoals wel vaker loopt de politiek weer eens achter de feiten aan en lijkt her er op dat het idee dat er enorme aantallen “schijnzelfstandigen” zijn al lang is achterhaald.

De informatie in de artikelen heeft een signalerend karakter, is niet bedoeld als advies en de ontvanger/gebruiker kan hieraan geen rechten ontlenen. Tekst: Ondanks de zorgvuldige samenstelling van de inhoud van deze artikelen kan Nettax BV geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor schade, direct dan wel indirect, ten gevolge van eventuele fouten, vergissingen of onvolledigheden van de aangeboden informatie. De artikelen kunnen verwijzen naar andere websites en andere bronnen.

Deel dit artikel