Home | Fiscaal-Diversen | Wet Toekomst Pensioenen
- ARTIKEL
Wet Toekomst Pensioenen
De Wet Toekomst pensioenen is per 1 juli 2023 ingegaan. Alleen de tekst van de Wet suggereert dat het iets is wat pas later speelt en dat het vanzelf komt. Dit is niet het geval. Het klopt dat pensioen pas later ingaat, doch je moet het nu wel regelen en voor jezelf inkleuren.
Een pensioenovereenkomst is hetgeen een werkgever en een werknemer zijn overeengekomen betreffende een pensioen. Vaak is dit in een arbeidsovereenkomst. In Nederland bestaat er geen algemene pensioenplicht, tenzij een werkgever valt onder de werkingssfeer van een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds.
Uitvoering van de pensioenovereenkomst
Als er een pensioenovereenkomst is gesloten moet de werkgever deze onderbrengen bij een toegestane pensioenuitvoerder middels een uitvoeringsovereenkomst. In deze uitvoeringsovereenkomst staan afspraken ten aanzien van de premiebetaling. De pensioenovereenkomst eindigt niet bij het eindigen van de arbeidsrelatie en is een belangrijke basis voor de financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid en voor nabestaanden bij overlijden van de werknemer. Eenieder kan nagaan wat voor pensioenaanspraken zijn opgebouwd via www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Nieuwe manier van pensioenopbouw
Voorheen waren er drie manieren om een pensioen op te bouwen: de uitkeringsovereenkomst, de kapitaalovereenkomst of de premieovereenkomst. Vanaf 1 juli 2023 is er in principe nog maar 1 methode mogelijk: de premieovereenkomst. Dit heeft tot gevolg dat jongere deelnemers niet meer premie betalen dan oudere werknemers zoals dat vroeger het geval was. Het fiscale kader voor de pensioenopbouw en in overeenstemming gebracht met de per 1 juli 2023 van kracht zijnde pensioenopbouw.
Uitvoering en overgangsrecht
Omdat op 1 juli 2023 niet alle bestaande pensioenregelingen aan de nieuwe wetgeving konden voldoen, is er een overgangsfase tot (voorlopig) 1 januari 2028 in de Wet Toekomst Pensioenen opgenomen. Tijdens deze overgangsfase moeten werkgevers en werknemers een pensioenregeling overeenkomen die past binnen het nieuwe wettelijke kader. Indien een pensioenovereenkomst nog niet is aangepast geldt nog steeds de bestaande regeling. Tijdens deze overgangsfase zijn dus het oude en nieuwe wettelijk pensioenkader gelijktijdig van toepassing.
Wat verandert er daadwerkelijk voor een werknemer?
De belangrijkste verandering is dat iedereen voor zichzelf spaart voor het toekomstig pensioen. De premie de betaald gaat worden komt in ieders “eigen pot”. Het beheer van de potten wordt wel collectief gedaan en op basis hiervan komt te zijner tijd het pensioen beschikbaar voor uitkering. Ook in de uitkeringsfase wordt de pot collectief belegd en wordt het “lang leven risico” gedeeld.
Wat voor keuze heb ik nog als werknemer?
Je hebt als werknemer niet meer het recht om niet akkoord te gaan met de nieuwe Wet; het individueel bezwaarrecht van artikel 83 Pensioenwet is tijdelijk buitenwerking gesteld. Het pensioenfonds doet de uitvoering en je bent gehouden aan hun regelingen die zijn opgesteld conform de nieuwe wet. Sommige pensioenfondsen hebben besloten om de bestaande regelingen te handhaven.
In overleg met de werkgever kun je wel je eigen potje gaan inkleuren. De pensioenfondsen waarbij de werkgever is aangesloten geven een aantal mogelijkheden die jezelf kunt invullen. Belangrijk daarbij is om na te gaan wat je huidige positie is en ook wat je denkt wat je positie in de toekomst gaat worden. Ook de positie van de partner is daarbij belangrijk! Wil je een goede keuze maken dan is een financiële planning wel noodzakelijk. Let op: het wordt niet meer automatisch voor je geregeld; er moeten keuzes worden gemaakt!
Een aantal voorbeelden van keuzes: eerder/later met pensioen- hoog/laag of bedrag ineens aan premie inleg-uitruil ouderdoms- partnerpensioen. Ook kun je los van deze wet zelf een eigen aanvullen pensioen regelen middels het storten van een lijfrente bij een verzekeringsmaatschappij of bank. De premie is ook nog eens fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting (binnen de daarvoor gestelde grenzen).
De informatie in de artikelen heeft een signalerend karakter, is niet bedoeld als advies en de ontvanger/gebruiker kan hieraan geen rechten ontlenen. Tekst: Ondanks de zorgvuldige samenstelling van de inhoud van deze artikelen kan Nettax BV geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor schade, direct dan wel indirect, ten gevolge van eventuele fouten, vergissingen of onvolledigheden van de aangeboden informatie. De artikelen kunnen verwijzen naar andere websites en andere bronnen.