Foto van Marten Visser

Marten Visser

FISCALIST, AUTEUR &

BEDRIJFSADVISEUR

De ODV uitkering en overlijden

De Oudedagsverplichting (hierna: ODV) is ontstaan doordat in het verleden door een vennootschap een pensioenvoorziening in eigen beheer is omgezet in een andersoortige verplichting die het karakter heeft van een lijfrente-uitkering. Deze ODV-uitkering moet toekomen aan de DGA (directeur grootaandeelhouder).
Als de DGA kom te overlijden zijn er diversen uitkomsten mogelijk welke verschillende fiscale gevolgen hebben.

ODV in de wet loonbelasting

De ODV is een reeks uitkeringen. Indien wordt voldaan aan de voorwaarden worden er op de gedane uitkeringen loonheffing ingehouden. Tevens moet de lage premie ZVW worden ingehouden.
De uitkeringen moeten toekomen aan de DGA.
De uitkeringen moeten uiterlijk ingaan 2 maanden na het bereiken van de AOW-leeftijd en moeten minimaal 20 jaar lopen. De uitkeringen kunnen eerder ingaan.

De ODV kan als verplichting ook worden overgedragen door de vennootschap aan derden die dan de bedragen uitkeren aan de DGA.
In de praktijk wordt ook het product bank sparen hiervoor gebruikt.

Er geldt voor ODV-aanspraken een afkoopverbod.

De ODV en vererving

Voorwaarde voor een ODV is dat de uitkeringen moeten gaan naar de DGA. Als de DGA overlijdt en de uitkeringen nog niet van start zijn gegaan dan moeten deze binnen 12 maanden ingaan en toekomen aan iemand binnen de kring van erfgenamen. Deze termijn is strikt en overschrijding leidt tot afrekening en een heffing van revisierente van 20%. Ook hier is er de mogelijkheid om de nog niet ingegane ODV-uitkering om te zetten in een lijfrenteproduct of in bank paren. Hiervoor gelden wel specifieke voorwaarden en dan met name voor de leeftijden van de gerechtigden en de duur van de uitkeringen.

Als de ODV-uitkeringen al lopen en de DAG overlijdt dan gaat het recht op de nog niet uitgekeerde termijnen over op de erfgenamen natuurlijke personen. Besef wel dat we het dan hebben over de helft van de ODV-uitkering. Doch vanwege de verknochtheid gaat men er vanuit dat de gehele ODV in de nalatenschap valt en de langstlevende een vordering wegens overbedeling heeft op de nalatenschap.
Doch het zou zo maar kunnen dat een erfgenaam bij de rechter gaat aankloppen en aangeeft dat hij of zij als erfgenaam recht heeft op een deel van de ODV-uitkering.

Hoe blijft een ODV-uitkering zuiver voor de Wet loonbelasting?

In artikel 38p Wet Loonbelasting is opgenomen dat de aanspraak terecht moet komen bij de erfgenamen (al dan niet via legateren).
Dit kan via vererving of volgens wettelijke erfrecht of via testament.
Alleen dan blijft het een zuivere ODV en is afkoop niet aan de orde.

Wel gaat het mis indien bijvoorbeeld in een testament wordt bepaald dat de wettelijke verdeling niet van toepassing is. De partner en de kinderen zijn in het testament voor gelijke delen als erfgenaam aangewezen. De ODV-termijnen worden bijvoorbeeld in een overeenkomst met de BV volledig toegewezen aan achterblijvende partner.
Nu wordt deze ODV in afwijking van de gerechtigheid toegekend in afwijking van het testament. Dit is niet overeenkomstig de bepalingen van 38p Wet loonbelasting en dus is er sprake van afkoop en revisierente van 20%. Deze revisierente is niet aftrekbaar en dus in feite een boete.

Oplossingen ingaande 1 januari 2025 en advies

In het Belastingplan 2025 wordt voorgesteld om voor het ODV na overlijden op te nemen dat de uitkering ook kan plaats vinden aan een legataris. Deze wordt dan gelijk gesteld met erfgenamen Dit kan dus gelden voor een partner van de overledene maar ook voor derden; denk bijvoorbeeld aan een gewezen echtgenoot of gewezen echtgenote.

Advies is om uw testament weer eens ons onder de loep te nemen en samen met uw notaris na te gaan of een en ander nog overeenkomstig uw wensen op papier staat.
Dit kan ook veel onduidelijkheden bij uw erfgenamen voorkomen als die in de toekomst bezig gaan met de verdeling van uw nalatenschap.

De informatie in de artikelen heeft een signalerend karakter, is niet bedoeld als advies en de ontvanger/gebruiker kan hieraan geen rechten ontlenen. Tekst: Ondanks de zorgvuldige samenstelling van de inhoud van deze artikelen kan Nettax BV geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor schade, direct dan wel indirect, ten gevolge van eventuele fouten, vergissingen of onvolledigheden van de aangeboden informatie. De artikelen kunnen verwijzen naar andere websites en andere bronnen.

Deel dit artikel