Foto van Marten Visser

Marten Visser

FISCALIST, AUTEUR &

BEDRIJFSADVISEUR

Giftenaftrek in de vennootschapsbelasting 2025

Het kabinet stelt voor de giftenaftrek in de wet op de vennootschapsbelasting 1969 (hierna:Vpb) te laten vervallen met betrekking tot boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2025. Daarnaast stelt het kabinet voor de regeling geven uit de vennootschap met ingang van 1 januari 2025 voor wat betreft de dividendbelasting en de inkomstenbelasting af te schaffen. Naar het oordeel van het kabinet zijn beide regelingen (giftenaftrek in de Vpb en geven uit de vennootschap) overbodig en maken zij het belastingstelsel onnodig ingewikkeld.

Ondersteunen goede doelen en aftrek voor de vennootschapsbelasting

Bedrijven kunnen goede doelen ondersteunen op allerlei soorten wijzen, waarvan de belangrijkste zijn:
1. Het ondersteunen van goede doelen door middel van sponsoring of reclame, gedaan vanuit ondernemingsbelangen. Deze vormen geen giften maar zijn zakelijke kosten, die net als andere bedrijfskosten aftrekbaar zijn van de winst voor de Vpb.
2. Ook uitgaven die door bedrijven worden gedaan in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn zakelijk en dus in principe aftrekbaar.
3. Daarnaast kunnen bedrijven giften aan goede doelen doen die zijn gedaan vanuit aandeelhoudersmotieven (de wens van een aandeelhouder om een goed doel te steunen).
De giften genoemd in punt 3 zijn met ingang van 1 januari 2025 niet meer aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.

Wat zijn de gevolgen als er wel giften worden gedaan door de vennootschap?

De giften die vallen onder laatste categorie zijn vanaf 2025 niet meer aftrekbaar in de Vpb. Deze uitgaven zijn niet-zakelijk en zijn voor de Vpb niet aftrekbaar. Deze giften moeten worden gezien als uitdelingen die onderworpen zijn aan dividendbelasting. Bij een aanmerkelijkbelanghouder vormt de uitdeling inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2). Deze giften horen dan ook ten laste te komen van de aanmerkelijkbelanghouder die daarbij net als andere burgers/particulieren kan worden gefaciliteerd door de giftenaftrek in de wet op de inkomstenbelasting 2001 (hierna: IB).

En als er giften worden gedaan aan bijvoorbeeld een stichting met een ANBI status?

Dit betekent dat giften aan bijvoorbeeld een stichting, ongeacht of deze wel of niet een ANBI-status heeft, niet langer aftrekbaar zijn. Als een vennootschapsbelastingplichtige vennootschap toch een niet-zakelijke gift (aan een algemeen nut beogende instelling of steunstichting SBBI) doet, wordt dit behandeld als een uitdeling door die vennootschap aan diens aandeelhouder(s). Deze uitdeling wordt vervolgens belast als een opbrengst voor de dividendbelasting, zodat ter zake dividendbelasting wordt ingehouden, en bij de aanmerkelijkbelanghouder in box 2 (van de inkomstenbelasting). Deze aanmerkelijkbelanghouder kan in privé – onder voorwaarden – gebruikmaken van de giftenaftrek in de IB.

Hoe werkt de giftenaftrek voor de Inkomstenbelasting?

Voor de Inkomstenbelasting is het bedrag van de aftrekbare giften gebonden aan een minimum en een maximum. De giften leiden tot een aftrek voor zover zij samen zowel € 60 en 1% van het verzamelinkomen voor de toepassing van de persoonsgebonden aftrek te boven gaan.
Ze zijn vervolgens aftrekbaar tot ten hoogste 10% van het verzamelinkomen voor de toepassing van de persoonsgebonden aftrek. De giften van gehuwden en partners worden samengeteld. Ook de drempel en het plafond worden samengeteld. De aftrekpost kan vrij worden verdeeld.
Vanaf 2023 geldt dat er in totaal een maximaal bedrag aangiften van
€ 250.000 in aanmerking kan worden genomen wat voor de berekening van de aftrekbaarheid.

De informatie in de artikelen heeft een signalerend karakter, is niet bedoeld als advies en de ontvanger/gebruiker kan hieraan geen rechten ontlenen. Tekst: Ondanks de zorgvuldige samenstelling van de inhoud van deze artikelen kan Nettax BV geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor schade, direct dan wel indirect, ten gevolge van eventuele fouten, vergissingen of onvolledigheden van de aangeboden informatie. De artikelen kunnen verwijzen naar andere websites en andere bronnen.

Deel dit artikel