Foto van Marten Visser

Marten Visser

FISCALIST, AUTEUR &

BEDRIJFSADVISEUR

Tegenbewijsregeling box 3 vanaf 2017

Inmiddels begint er meer duidelijkheid te komen over hoe de Belastingdienst om zal gaan met de uitkomsten van de arresten van de Hoge Raad van 6 juni 2024. Onze Staatssecretaris heeft een nieuw wetsvoorstel voor Rechtsherstel aangekondigd en daarbij aangegeven wie een beroep kan doen op de tegenbewijsregeling.

Belastingplichtigen die in aanmerking komen voor de tegenbewijsregeling

Het gaat om aanslagen die op of na 12 november 2021 (6 weken voor de datum van het Kerstarrest van 21 december 2021) zijn ontvangen waartegen nog bezwaar of beroep mogelijk was. Een verzoek om een ambtshalve vermindering moet altijd binnen vijf jaar na afloop van het betreffende jaar worden ingediend. Dan kan er gebruik worden gemaakt van de tegenbewijsregeling door het formulier “Opgaaf werkelijk rendement” in te vullen. Dit formulier zal naar verwachting in de zomer van 2025 digitaal beschikbaar komen.

In het vierde kwartaal 2025 zal de Belastingdienst beginnen met het opleggen van de definitieve aanslagen over de belastingjaren 2021 tot en met 2024.
In het tweede kwartaal 2026 zal de Belastingdienst beginnen met het afwikkelen van de bezwaarschriften en verzoeken om ambtshalve verminderingen over de jaren 2017 tot en met 2023

Uitleg mogelijkheden per jaar

  • Voor de jaren 2017 en 2018 is het niet meer mogelijk om een verzoek om een ambtshalve vermindering in te dienen. Als er voor deze jaren deelgenomen is aan de massaal bezwaarprocedure of er tijdig verzoeken zijn ingediend voor een ambtshalve vermindering kan er worden deelgenomen aan de tegenbewijsregeling.
  • Voor het jaar 2019 kan nog tot het einde van het jaar 2024 een verzoek worden gedaan om een ambtshalve vermindering. (Dit indien de aanslag op 21 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond)
  • Voor het jaar 2020 kan nog tot het einde van het jaar 2025 een verzoek worden gedaan om een ambtshalve vermindering. (Dit indien de aanslag op 21 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond)
  • Voor de jaren 2021 tot en met 2024 is het invullen van het formulier “Opgaaf werkelijk rendement” voldoende.

Aanslagen opgelegd voor 12 november 2021

Voor degenen die geen bezwaar hebben gemaakt tegen deze aanslagen biedt het kabinet nog steeds geen compensatie. Deze kunnen mogelijk een beroep doen op de toekomstige uitspraak in de nog lopende procedure “massaal bezwaar plus”.

Wat is nu het werkelijk rendement per jaar?

Het werkelijk rendement is het rendement volgens de rekenregels die de Hoge Raad heeft aangegeven in zijn arresten van 6 juni 2024 en 14 juni 2024. Dit aangevuld met eigen invullingen van de Belastingdienst betreffende punten die nog niet zijn ingevuld door de Hoge Raad.

De informatie in de artikelen heeft een signalerend karakter, is niet bedoeld als advies en de ontvanger/gebruiker kan hieraan geen rechten ontlenen. Tekst: Ondanks de zorgvuldige samenstelling van de inhoud van deze artikelen kan Nettax BV geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor schade, direct dan wel indirect, ten gevolge van eventuele fouten, vergissingen of onvolledigheden van de aangeboden informatie. De artikelen kunnen verwijzen naar andere websites en andere bronnen.

Deel dit artikel